Mijn Sanseveria, dé Bredase Carnavalsklassieker

Er is een heel lang verhaal te schrijven over de geschiedenis van het nummer Mijn-m’n-mun-mu Sanseveria. Het lied is in 1985 is geschreven door de leden van het Deksels Goei Orkest uit Breda in Café Boeimeer. De landelijk bekend geworden uitvoering van Decibel uit Tilburg dus eigenlijk gewoon gejat. Helaas zijn er nog steeds bosjes mensen (vooral Kruiken) die beweren dat het een écht Tilburgs nummer is. Die mensen doen dus aan geschiedsvervalsing :-). Hieronder alle ware feiten en de enige echte (zij het niet helemaal complete) geschiedenis van het nummer “Mijn sanseveria”.

Enkele leden van het Deksels Goei Orkest zijn Frans(ke) Hendriks, Leo van Dalsum, Joop van Bel, Rob Meeldijk, Peter Joossen, Niek van Gennip en Herman van der Broek


Niek van Gennip Stuurde mij een email over het ontstaan van het nummer:

In 1985 heb ik ‘ les enfants terrible ‘ van de optocht bijeen geroepen.
Les enfants ( de kinderen ) waren de eenlingen en de duo’s van de Bredase optocht. ( zij namen het niet zo nauw met de toen geldende gebruiken)
Die heb ik bijeen geroepen om mijn idee van de sanseveria uit te rollen.
De naam deksels goed orkest is tijdens onze repetities ontstaan bij mijn weten. Op zondag avond repeteerden wij en het café ging op slot. Het was lachen gieren en brullen.
Ook Herman van de Broek zou erbij moeten staan.
Joop van Bel hebben wij toen ingezet om mee te kunnen doen met het BLERFEST in concordia, hij had de nodige invloed en zodus zijn we op het podium terecht gekomen.


Leo van Dalsum schrijft: Ut is un nummerke aangeboden aan Breda als stad als evergreen en ZONDER kommersieel gedoe! Dun enigste kapel die ut goed speulde was ut Tagtste die repeteerde toendertijd bij Parkzicht!!

Op deze pagina doet Leo in Plat Bredaos uit de doeken hoe hij over de covers denkt die doen alsof ze het zelf geschreven te hebben :-).

Hieronder de originele tekst van “Mu Sanseveria”. Karakteristiek van de originele uitvoering is dat alle 3 de coupletten in 3/4 maat gezongen worden.


mijn sanseveria - deksel goed orkest - tekst
coll. J.v.E.

Hieronder de enige echte, originele uitvoering, gezongen door de schrijvers van het lied zelf: het Deksels Goed Orkest. Het origineel werd vroeger met een zogenaamde met een Stampofoon gespeeld.

2 zoons van leden van het Deksels Goed Orkest brachten het Orkest, waarvan de leden elkaar al lang niet gezien hadden, weer bij elkaar. Dit liep uit op een feestje. Na een goede borrel hebben ze vier uur lang oude, leuke en vieze liedjes gezongen op de Grote Markt.

Na de opnames van Mijn Sanseveria 2010 door de Sjakies (waar enkele kinderen van t Deksels goed orkest bij zitten) hebben de mannen van Deksels Goed zelf een extra track opgenomen, op hun eigen manier. Ze hebben alles in de studio gebruikt wat maar een beetje lawaai maakte, of waar ze maar op konden slaan.


Hieronder nog een paar Bredase uitvoeringen, die volgens Leo van Dalsum niet helemaal kloppen :-).


sanseveria-breda-kielegat-droelen

De uitvoering van de Droelen met de selectie van Baronie.

Curieus is dat onder het nummer op het singeltje als “trad.-bew: J.P. Ossenblok” staat. Dat betekent dat het een traditioneel volksnummer (vaak zonder schrijver / auteur) is en later bewerkt. Dat klopt dus niet.

sanseveria-breda-kielegat-droelen

Achterop het hoesje staat echter ook onderaan: “met dank aan het Deksel Goed Orkest”. Dus ergens wisten ze wel dat het bij het Deksels Goed Orkest vandaan kwam.

sanseveria-breda-kielegat-droelen

De tekst van deze uitvoering is ook weeranders dan het origineel. Het refrein is hetzelfde, maar de coupletten zijn helemaal anders, zowel de tekst, het ritme en de melodie. Hier zijn de coupletten in 3/4 vervangen door andere coupletten in 4/4, die ook een andere melodie hebben.
Alleen het cursieve refrein komt overeen met het origineel van het Deksels goed orkest.

refrein
Mun sanseveria, staot voor ut raom,
en azzik binne-kom, dan gaot ie staan,
ut is un plantje, éne meter hoog,
maar meej dun karrenaval dan staot ie dikkuls droog.

Ut klink wel raar maor ut is echt waor
om deze tijd dan staot ie maor
ik gif ‘m potgrond en veul vocht
maar meej dun karreneval voelt ie zich verkocht

refrein

‘k gao wellis stappen heel alleen
‘k zie dan veul plantjes om me heen
ge ziet ze staon waor ge ok kekt
maar juist die ene plant die maokt me stapelgek

refrein


2 Zoons van leden van het Deksel Goed orkest (Jaap Meeldijk en Joris Joosen) hebben in 2009 een moderne versie van het origineel opgenomen, met een extra couplet erbij.

mijn sanseveria - de sjakies - deksels goed orkest


De single is uitgebracht onder de naam “mijn sanseveria 2010”, uitgevoerd door de Sjakies met tante Severia en t Deksels Goed Orkest. Hoewel er leden van het deksels Goed Orkest aan deelnemen, beweert Leo van Dalsum dat ook deze opname niet helemaal correct is.

Hier een artikel in Breda Vandaag over de lancering van deze CD-single.


De gejatte versie van Decibel uit Tilburg zal ik er volledigheidshalve ook bijzetten, met de nadrukkelijke opmerking dat dit dus NIET een origineel nummer van Decibel is, maar een cover.

dit is NIET het origineel!!!

De tekst van Sanseveria van Decibel wijkt ook af van het origineel. Er is maar 1 3/3 couplet overgebleven, en er zijn 2 coupletten in 4/4 bij verzonnen, die ook qua melodie. Het cursieve gedeelte van tekst komt overeen met het origineel van het Deksels goed orkest.

Mijn Sanseveria
(de gejatte versie van Decibel)

Je hebt wel van die mensen
met een hond of met een kat
Maar wij zijn zo’n stelleke,
wij houden niet van dat

Wat stijfgroen op de vensterbank,
dat is voor ons de top
Een cactus of een vingerplant,
Dat vinden wij een flop

Mijn sanseveria staat voor het raam
En als ik binnen kom dan gaat tie staan
Het is een plantje van een meter hoog
Maar met carnaval dan staat hij altijd droog

Oh wat is tie groot geworden
Hij baart me enorme zorgen
Tis nogal een lastig klantje
Mijn Belgische vingerplantje

Mijn sanseveria staat voor het raam
En als ik binnen kom dan gaat tie staan
Het is een plantje van een meter hoog
Maar met carnaval dan staat hij altijd droog

Ik liep laatst in de Heuvelstraat,
daar zag ik ‘m al staan
Ik dacht toen bij m’n eige,
wat heb ik daar nou aan

Ik heb hem toch genomen,
hij was niet al te duur
Nu kan ik ‘m niet missen,
hij is m’n beste buur

Mijn sanseveria staat voor het raam
En als ik binnen kom dan gaat tie staan
Het is een plantje van een meter hoog
Maar met carnaval dan staat hij altijd droog


De uitvoering van Decibel is dan in 2019 dan weer gecoverd door de dames van Sjansee. Die 2 dames van het ordinaire nummer “Ik wil je pijpen” ( …..van je broek wat korter maken).

Onder de Youtube video staat.
org. Deksels Goei Orkest, Breda, Decibel, Tilburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.