Carnaval in Breda verloedert

Iedere geboren Bredanaojer die nu ergens anders woont en met carnaval met de trein naar ut Kielegat komt ziet de treinen ieder jaar voller worden. Waar de jongeren met bananenpakken en plastic zakken vol shotjes en blikjes bier in de trein vanuit utrecht-Nijmegen-Zwolle voorheen in grote getale in Den Bosch uitstapten en slechts een handvol nog naar Breda doorgingen, blijven ze dit jaar bijna allemaal tot Breda zitten. De volle treinen uit de randstad lopen ook helemaal leeg in Breda. Vanuit het station trekt een grote stoet met luidruchtige jongeren van boven de rivieren in bananenpakken, carnavalswinkel-pakjes en andere foute en ordinaire carnavals-outfits door het Valkenberg naar de Bredase binnenstad.
Het zijn gewoon veel teveel “bovensloters” (van boven de rivieren/s;oot). De Bredase binnenstad heeft tijdens carnaval weinig meer met Breda te maken, en dat kan nooit de bedoeling zijn. Carnaval is een lokaal feest, en door een overvloed aan carnavals-touristen wordt het lokale kloppende hart eruit gehaald.

In t kielegat is iedereen welkom?

Dat schijnt 1 of ander malloot in de krant gezegd te hebben een paar weken voor carnaval; In Kielegat zijn ook mensen van boven de rivieren welkom, ‘mits ze zich aan de lokale gebruiken houden’. En dat is nu net wat een groot deel van de Hollanders van boven de rivieren totaal niet snappen. DIe hebben schijt aan de lokals gebruiken.

Vorig jaar, toen er op zondag voor het eerst géén Brakkensliert was, ging ik nietsvermoedend rond 6 uur de grote markt over. Ik schrok me helemaal kapot. Dit had niets meer met carnaval te maken. Een agressieve sfeer, door teveel alcohol en de nodige pilletjes. Iedereen rond de 20-30 jaar met een “foute outfit” aan, en keiharde house-bassen door 2 DJ’s.
Je zou bijna gaan denken dat de Brakkensliert naar dinsdag is verplaats om op de markt op zondagmiddag ruimte te maken voor Housende randstedelingen.

red carnaval in Breda, Kielegat First

Ho(u)ssen op de Markt

15 jaar geleden was het lekker rustig op de Markt met Carnaval, maar wel met échte carnavalsvierders. De Markt moest voller, vond de BCV. Het begon met op dinsdagavond meer mensen te lokken. Daarna kregen we het zogenaamde Hossen op de Markt tussen 8 en 10 met bekende artiesten. Daardoor werd de weg vrijgemaakt voor de nu zo gewraakte DJ’s zonder besef van carnaval op podia door heel de binnenstad.

In de jaren 60 werd er echt gehost op de markt. In lange rijen met de armen over elkaars schouders de markt rond. Dat is in de jaren 70 uitgestorven onder invloed van Rotterdammers met fietskettingen die ruzie kwamen zoeken in Breda en op de Markt.

Met het “Hossen op de markt” werd met DJ’s en bekende artiesten geprobeerd de markt weer vol te krijgen. Nou, dat is gelukt, de Markt is vol, maar waarmee? Met carnavals-touristen en jongeren van boven de rivieren in bananenpakken, en met foute carnavalswinkel-outfits! De muzieksmaak wordt helaas steeds meer aangepast aan de jongeren-onder-invloed en de echte Bredaose carnavalsvierders ontvluchten massaal de binnenstad en het house/apresski-festival aldaar.

Helaas staan er nu overál in de binnenstad van die podia met DJ’s, van het Spanjaarsgat tot aan het van Coothplei aan toe. En helaas hebben de DJ’s alleen maar oor voor harde bassen en van Carnaval-muziek geen kaas gegeten. Als je geluk hebt krijg je nog up-tempo apresski muziek. De kat op het spek binden noemen ze dat. Zo krijg je de foute carnavalsvierder wel naar in grote getale naar Breda ja.

De ver-Randstedelijking van het Bredase carnaval

Niet alleen de trein zit vol met jongeren met blikjes bier, Flügel en bananenpakken, maar ze worden nu zelfs ook al met georganiseerde partybussen vanuit het westland aangevoerd.

Wat stukjes uit een artikel in BNdeStem “Carnavalstoerist zelf vindt Kielegat ook erg druk: ‘Maar dit feest is niet alleen van jullie’.

  • Kielegat is voor aantrekkelijk omdat het dicht tegen de Randstad aan ligt. Daarnaast gelden er in Breda minder regels dan elders. Zo vindenveel jongeren de ‘verplichte’ kleurencombinatie tijdens het carnaval in Oeteldonk vorig jaar maar niks.
  • Het carnaval is niet alleen van jullie en wij zijn best gezellig, hoor.
  • Op het Chasséveld arriveren even later de eerste partybussen. Onderweg is er duidelijk al goed gedronken, want meteen staat er een rij plassende mannen bij de singel.
  • Een Noord-Hollander kan de klagende Brabander daarentegen alleen maar gelijk geven. Niemand zit volgens hem te wachten op al die extra drukte van vreemdelingen.

Carnaval als Festival?

In Breda wordt carnaval steeds meer als een festival georganiseerd. Hekken om de binnenstad die dichtgaan als de binnenstad vol is. Podia door de hele binnenstad met DJ’s waar bovensloters op af komen om vermaakt te worden met house- en apresski- muziek.
Op bsiderats las ik dat de NAC-supporters na de wedstrijd op vrijdagavond met carnaval de binnenstad niet meer in konden. Vol!, met veel bovensloters. Dit is de omgekeerde wereld (een benaming voor carnaval) op een verkeerde manier. Omdat de binnenstad uitpuilt van de bovensloters, kunnen echte Kielegatters hun binnenstad niet meer in?

Op een festival komen mensen om vermaakt te worden vanaf een podium. De essentie van carnaval is dat de lokale bevolking op hun manier, en met hun gebruiken en tradities elkaar vermaken en samen het feest vieren. Nu zijn er in Breda helaas niet zoveel gebruiken en rituelen met carnaval meer over, omdat het feest hier tussen de 1e en de 2e wereldoorlog verboden is geweest (in tegenstelling tot in Bergen op Zoom, Den Bosch en vele Limburgse steden). Maar er is wel een duidelijke onuitgesproken consensus, dat je probeert het samen leuk te maken en elkaar te vermaken. De festival insteek staat hier haaks op. Er dient een meerderheid van lokale carnavalsvierders te zijn, die samen de basis van het lokale carnaval vormen, en niet een oerwoud van DJ’s op een podium met een bovensloots publiek ervoor wat vermaakt dient te worden.

“Als een artiest vraagt wie er allemaal van buiten de stad komen en driekwart van het plein steekt zijn hand op, dan slaan we door. Mensen van buitenaf willen een bepaald soort muziek. Als je daar in meegaat, wordt het een commercieel evenement.” staat er in het artikel Breda met carnaval overspoeld door mensen van buitenaf: ‘Als je muziek gaat draaien voor deze groep, dan is het geen volksfeest meer’.
Inderdaad, dan wordt het een echt festival, gericht op jongeren van boven de sloot, waar de echte carnavalsvierders wegblijven.

Lomp bier drinken, drugs en harde bassen

Carnaval is een subtiel feest, en helaas blinken de jongeren van boven de rivieren in feestwinkel-pakjes daar niet in uit.
Het is daarom niet zo vreemd dat de Brabantse groep de Kapotte Kachels in 2019 het nummer ‘Ik schup ze allemaal terug over de Maas’ (Waar ze lauwe biertjes tappen en van carnaval niks snappen) maakte.

Ik schup ze allemaal terug over de Maas
Waar ze lauwe biertjes tappen en van carnaval niks snappen.

De charme van het Bredase carnaval gaat verloren. Zo is de titel van een artikel in artikel in BNdeStem. Dat is nog zachtjes uitgedrukt, zeg maar gerust ” de nek omgedraaid”.
Een paar zinnetjes uit dit artikel:

  • ,,We zijn op het punt gekomen dat we ons moeten afvragen of het carnaval nog wel van ons is”
  • De duizenden bezoekers die onder meer uit de Randstad komen, overspoelen op vrijdag en zaterdag de binnenstad en dat zorgt voor een andere sfeer.
  • “De horeca ziet het drugsgebruik explosief toenemen. Het is net alsof ze een brood gaan kopen, zo normaal vinden mensen het. Maar wij zien mensen die helemaal van de wereld zijn. Die denken dat de wereld een paasei is.”
  • “”Het moet niet zo zijn dat we de Kielegatters uit het centrum wegdrukken.”

Reacties op BNdeStem

Onder het artikel in BNdeStem “Breda met carnaval overspoeld door mensen van buitenaf: ‘Als je muziek gaat draaien voor deze groep, dan is het geen volksfeest meer’” staan een aantal treffende reacties.

  • Toevallig had ik zelf al contact opgenomen met stichting kielegat. Veel te veel aanwezige politie en boa (maar xtc was gelukkig geen probleem) dranghekken met zwart, barricades overal, grote hoge dj containers, munt automaat containers, geen carnavalsmuziek, fietsen stallingen geprivatiseerde en fietsen die binnen een uur worden verwijderd…. ben 36, maar voel me veel ouder, maar t voelde zeker weten als te zwaar commercieel georganiseerd, alles gericht op maximale winst.
  • Centrum Breda had niets met Carnaval te maken. house bas muziek en duizenden mensen die niets van Carnaval begrijpen. Een Bredaas feest van saamhorigheid, creativiteit en plezier met echte carnavals nummers. Niets van deze 3 gehoord of gezien. Denktank voor volgend jaar.
  • Die vreselijke housebase op marktplaats zetten en alleeeeeeen caranavalsmuziek draaien,zo gaat carnaval naar de kloten,helaas !!!
  • ik ben zelfs naar huis gegaan. de flesjes flügel vloog om mijn oren overal lag kots heel de stad was bezaaid met leeg bierblikken ik heb nog nooit zo’n slechte carnaval meegemaakt dus de gemeente en de burgemeester kunnen zeggen wat ze willen ze hadden niks in de hand bij het Valkenberg werden mensen met drank tegengehouden aan de andere kant liepen ze gewoon door het was een puinhoop
  • Breng carnaval weer terug naar zijn roots, oplossing is simpel. Geef dj’s geen platform of podia tijdens Carnaval. Maak afspraken met de horeca geen andere muziek tijdens Carnaval, lijkt me niet moeilijk
  • De centrale vraag hier is: Beschikt de jeugd nog wel over échte carnavals creativiteit? Ze waren er wel… maar werden verslonden door de massa. Love at First Sight, Whatsaap, een troep Leeuwen met prachtige maskers, een groep vrouwen als OrdinAir (vam de Baovelse Pliesdepartment) … maar het is te weinig. De meeste ‘acts’ kwamen niet richting binnenstad, er was geen doorkomen meer aan…. Carnaval op zijn retour, het gaat om de kwaliteit, de echte traditie, niet de kwantiteit.
  • Wat ik nou niet snap, wie zit er nu precies achter? Stichting Kielegat gaf aan weer meer naar traditioneel Carnaval te gaan. Maar het werd alleen maar meer Apres-ski-festival. Meer DJs die niks met Carnaval hebben. Meer busladingen bovendesloters. Meer verhoogde DJ podia. Meer looproutes en afzettingen. Meer over alles en iedereen stampende geluidsvolumes…
    Maar wie is daar dan voor verantwoordelijk? Wie maakt die keuzes en waarom zijn ze niet open over welk belang ze dienen?
  • 1 Bredanaar is nog niet in het centrum geweest, en is dat ook niet van plan: ,,Te veel niet-Brabanders, zeker op zaterdag. Vanavond zijn we hier in de tent op het Chasséveld, morgen is het optocht kijken in Prinsenbeek, maandag moet ik weer aan het werk.’’

Andere traditionele carnavals-steden

  • Den Bosch heeft tegenwoordig een kleding-code. Zonder een jasje of kiel met emblemen en de rood-wit-gele kleuren kom je geen cafée meer binnen. En ik hoorde van een echte Boschenaar dat er in bepaalde café’s door de portier gevraagd wordt of je wel echt uit Den Bosch komt.
  • Ik hoorde dat er in Maastricht ook vechtpartijen ontstaan met carnaval, omdat groepen randstedelingen zich misdragen en zich onbehouwen gedragen.
  • Eindhoven kan ook iedereen komen en nog geen hekken om de binnenstad. Er gingen dit jaar dan ook beduidend meer jongeren naar Eindhoven dan vorige jaren.
  • Bergen op zoom ligt qua route ongunstig voor de randstedelingen en bovensloters. Bovendien is de traditie daar zo diepgeworteld, dat een gemiddelde bovensloter – randstedeling meteen ontzettend opvalt en uit de toon valt. Bovendien zal hij door de veelheid aan lokale liedjes er weinig aan vinden.

De oplossing?

Wat de oplossing is weet ik niet, maar iedereen kan een aantal voor de hand liggende dingen bedenken, bijvoorbeeld:

  • Weg met de DJ’s en podia door de Bredase binnenstad. Stuur die maar naar de randstad, dan kunnen die jongelui ook daar blijven.
  • Buiten alleen nog echte carnavalsmuziek.
  • Geen reclame meer met: In Breda is met carnaval iedereen welkom.
  • Geen partybussen uit het Westland meer.
  • Ontmoedigingsbeleid om te komen voor alles van boven de rivieren.
  • Minder invloed van de horeca op carnaval.
  • De jeugd in Breda op scholen (blijven) opvoeden met de tradities en gebruiken van het lokale Bredase carnaval.

Artikels de krant over de verloedering van Carnaval in Breda

Wat vind jij er van?

Schrijf hieronder een reactie met wat jij er van vindt.
Aanvullingen zijn ook welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.